Makat hastalıkları arasında en az ağrıya neden olan hemoroid olduğunu biliyor muydunuz? evet değerli arkadaşlar basur hastalarında ağrı yok denecek kadar az görülür. Genelde 3. derece olması halinde dışkılama esnasında basur memesi dışarı çıkmaktadır. Dışkılama sonrası geri giren meme girmemesi halinde boğulma meydana gelir. Sadece bu şekilde ciddi bir ağrı şikayeti ile karşılaşırsınız.
Dışkılama Esnasında Basur Memesine Dikkat
Birinci derece sadece kanama probleminin yer aldığı hemoroid hastalığı 2 ve 3. dereceye ulaşması halinde makat iç kısmında belirgin bir meme oluşturur. Öyle ki hasta dışkılama esnasında bu meme ıkınma ile birlikte makat kaslarının dışına çıkmaktadır. Bu durum normal olup, genelde dışkılama işlemi bitip, ayağa kalkınca geri içeri girmesi gerekir. Fakat girmeyebileceği akılda bulundurularak elimizle kontrol edip, girmemiş ise elimiz ile makat içine sokmalıyız.
Makat Kasları Arasında Boğulur
İçeri girmeye meme makat kasları arasında sıkışarak boğulur. İşte bu noktadan sonra ciddi bir ağrı sizi beklemektedir. Öyle ki 1-2 hafta sürebilmektedir. Bu süreçten sonra etkisi hafifleyerek azalmakta ve tamamen geçmesi 4-5 hafta sürmektedir. Kendiliğinden düzelen bir sorun olup, ortaya çıkan ağrıyı azalmakta için oturma banyosu ve bazı uyuşturucu etkisi olan kremler kullanabilirsiniz.
Anestol Krem İle Ağrıyı Hafifletin
Böyle bir sorun yaşamanız halinde özellikle yapabileceğiniz tek şey şikayetin azaltılması olacaktır. Bunun içinde uyuşturucu etkisi olan anestol krem kullanmalısınız. Size en yakın eczaneden bu ürünü reçete olmaksızın temin edebilirsiniz. Yeni ortaya çıkmış olan Anal Fissur hastalarında da Anestol Merhem etkili olmaktadır.
Geç Kalmadan Tedavi Olun
10-15 Gün çok şiddetli ağrılar yaşadıktan sonra normale dönen Tromboze Hemoroid yeniden olmaması için yapmanız gereken tek şey bilimsel tedavi yöntemleri ile basur hastalığından kurtulmaktır. Hastalığın derecesi kısmen 2 muhtemelen 3. derece olacağı için sizin tedaviniz RBL (Rubber Band Ligation) yada THD (Trans Hemoroidal Desarterizasyon) yöntemi ile yapılmaktadır. Dilerseniz bu tedavi yöntemlerini kısaca tanıyalım.
RBL (Lastikle Boğma Yöntemi)
Genelde 2. ve 3. derece iç basur hastalarında uygulanan RBL (Rubber Band Ligation) özel bir alet ile makat iç kısmına girilerek oluşan memeyi vakumlu yapısı ile içine çekmektedir. Memeyi sonuna kadar içine çekerek son noktaya lastik halka takmaktadır. Buradaki amaç hemoroid memesine gelen kanı engellemektedir. Taze kan gelmeyen meme ise lastik halkanın olduğu yerden çürüyüp düşmektedir.
THD (Atardamarı Bağlama)
Yukarıda bahsi geçen RBL sadece 3. dereceye kadar uygulanabilir. 4. Derece için ameliyat gerekli olup, klasik yöntemlerin vereceği sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız, size önerimiz THD yöntemi olacaktır. Klasik ameliyatlarda ortaya çıkan meme cilt yüzeyinden kesilmektedir. Ameliyat sonrası 10-30 gün arasında ciddi sıkıntıya neden olmaktadır. Yenilikçi bir yöntem olan THD ise hemoroid memesini kesmek yerine ona kan taşıyan atardamar tespit edilip memenin 5-6 cm üzerinden bağlanmaktadır. Yine aynı şekilde kan gelmeyen basur memesi yok olmaktadır.
Sorunu Teşhis Ettirin
Ülkemiz insanlarında oldukça yaygın olan utanma sorunu anüs bölgesinde görülen hastalıkların ilerlemesine neden olmaktadır. Makatta ağrı, kanama, şişlik gibi sorunları kendisi hemoroid teşhisi koyarak çözüm yolları aramaya başlamaktadır. Bu son derece yanlış bir durum olup, basur sanılan bir çok hastalık makat kanseri olabilmektedir. O nedenle ağrı, kanama, şişlik vs mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından teşhis konmalıdır.
Peki hocam tuvalet sonrası inanılmaz ağrı çekiyorum ameliyat olalı bir hafta oldu bu durum ne kadar sürer lazerin işe yaramamış olma durumu var mı?
Hocam merhaba. 2 gun once tromboze hemoroid islemiyle pihtinin ici bosaltildi agrim var fakat cok siddetli degil oksurunce ve hapsurma durumunda baski yapiyor . Pihtinin ici bosaltildi fakat şişlik hâlâ var. Normal midir. Batikonla temizledikten snra krem suruyorum biraz rahatlatiyor.
şişlik ödem nedeniyledir,zamanla düzelir,kabız kalmayın
Hocam merhaba
Tromboze hemeroit rahatsızlığı için lazer amaliyatı olunca bu rahatsızlıktan tamamen kurtulmuşmu oluyoruz.
tromboze hemoroidde laser ameliyatı yapılmaz.sadece trombus boşaltılır ve ağrı ortadan kalkar.hemoroid tedavisi muayene de diğer bulgularınıza göre planlanır