İnsanların yanlış bilgilendirilmesini önlemeye yönelik olarak bu tedavi şeklini incelemeye karar verdim.Meslektaşlarımdan gelebilecek eleştiriler olabileceğini bilmeme rağmen bu konuyu enine boyuna yazmanın doğru olacağına inancımla ayrıntılarını aşağıya yazdıklarımı okumadan galvanizasyon diye tanımlanan tedaviye karar vermemelisiniz.
Yazıda hiçbir kurum veya kişi eleştirilmemiştir.Alınganlıkları engellemek için konu hakkında bilimsel çalışmalar yazının sonuna eklenmiştir.
Galvanizasyon kelimesinin sözlük karşılığı bir metalin galvanizle kaplanıp dayanıklılığını artırmaya yönelik bir işlemdir ama dünyada sadece Türkiyede basur tedavisine böyle bir isim eklenerek reklam kampanyası başlatılmıştır.
Böyle bir yazı yazmamda en önemli etken olaya bilimin ne dediğini araştırmanın sonucunda elde ettiğim bilgiler yön vermiştir.Dünyanın en güvenilir sanal kütüphanesi kabul edilen Pub Med de yaptığım araştırmada Yemenden Amerikaya onlarca ülkede ameliyatla yada ameliyatsız basur tedavisi üzerine yapılmış 6140 yayın arasında sadece 4 çalışma bulabildim.Bunun üzerine konu hakkında makale yazmaya karar verdim.
Galvanizasyon denilen tedavi el ayak terlemesinde kullanılan galvanik akım tedavisinin değiştirilmiş halidir.
Yeni diye basın yayın kuruluşlarının da alet edilerek piyasaya sürüldüğü galvanizasyonla basur tedavisi hakkında akla takılan sorular;
21 yıldır amerikada kullanılmaktadır.
İnandırıcılıktan çok uzak çünkü Türkiye eskisi gibi değil,1985 yılından beri batıda kullanıma sunulan her cihaz en geç 5-10 ay içerisinde Türkiyede de kullanılmaktadır,
4.derece hemoroidde bile kullanılmaktadır.
4.derece hemoroid dışarı kadar uzamış demektir bu düzeyde bir basuru içeriye uygulanan galvanik akımla tedaviye kalkışmak çürük dişi sakızla tedavi etmeye eşdeğerdir.Yapılan çalışmalar sadece 1. ve 2. derece iç basurlara uygulama şeklindedir.4.derece konusunda çalışma yapılmamıştır.
Uygulamadan sonra damarlar küçülmektedir.
Hemoroid bilinenin aksine bir damar genişlemesi hastalığı değil bağ dokusu gevşemesidir.
Her şeyin çok daha pahalı olduğu Amerikada cihazın bedeli 4000 USD.
Türkiyede satış fiyatı 15 000 USD ve her hastaya satılan 200 USD lik sarf malzemesi karşılığında devlet hastanelerinde satın almadan kullanılabilmektedir.
Tek kullanımlık başlık 200 USD dir
Benzer onlarca tıbbi cihaz gibi bu cihazda,cihaz satıcısı-doktor-hasta üçgeninde sağlık endüstrisinin ne kadar kar edeceğinin hesabı yapılmaktadır.
Tekararlama ihtimali % 1 dir
Basurda hiçbir tedavi yönteminin tekrarı % 1 değildir hatta hemoroid olmayan bir çocuğun bile sonraki yıllarda hemoroid olma ihtimali % 15 civarındadır.Yani % 1 oranı hastayı ikna etmeye yönelik ve gerçek olmayan bir orandır.Yine pubmed deki çalışmalarda hastalığın tekrarlama ihtimali çok daha yüksek oranlarda verilmiştir.
Diğer tedavilerden üstündür
Dünyada yayınlanmış 4 çalışmada 5 dakikada uygulanan boğma yönteminden,3-4 dakikada uygulanan infraredden ve yine 3-4 dakikada uygulanan enjeksiyon tedavisinden daha başarısız bulunmuştur ve bu 3 yöntemden çok pahalıdır.
Sonuç olarak;
Ultroid isimli basur galvanizayon cihazı benzer diğer tıbbi cihazlar (bel fıtığında diskoplasti,yaşlılığa bağlı görme kusurunda RF tedavisi,endo venöz lazer tedavisi vs vs) gibi SGK lı hastadan daha fazla fark ücret alabilmek veya kamu hastanelerinde hastaya ek ücret ödetebilmek amacıyla piyasaya sürülmüş bir cihazdır.Kamu hastanelerinin 200 dolarlık probların bedelini ödememesi yada SGK nın abartılı katkı payını kabul etmemesi halinde kısa sürede kullanımı bitecektir.Çünkü daha etkili tedaviler olan (longo,THD,ligasure,İRC,RBL,Milligan Morgan) yöntemlerine göre pahalıdır ve tek özelliği “yeni” kelimesinin kullanılmasıdır ve gerçek anlamda tedavi ettiğini söylemek mümkün değildir.