Hamilelikte Basur İçin Ne Yapmalı?
Daha öncede belirttiğimiz gibi hemoroid hastalığı kadın, erkek farkı olmaksızın tüm insanlarda görülebilmektedir. En önemli risk faktörü kabızlık ve ıkınmadır.Özellikle kabızlık problemi yaşayan insanlarda hemoroid daha fazla olmaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın hayatımıza kattığı konstipasyon (kabızlık) önlenmemesi halinde başta hemoroid olmak üzere Anal Fissür (Makat Çatlağı) gibi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kabızlık problemi aynı zamanda hamile kadınlarda da ilk aydan itibaren görülebilir. Gebelik sürecindeki kadınlar kabızlığı önlemek için alması gereken önlemler bulunmaktadır.
Hamilelikte Basur Neden Olur?
Hemoroid hastalığının en önemli nedeni kabızlık ile problem başlamaktadır. Hamile kadınlarda daha sık görülmektedir. Asıl sorun kabızlıkla birlikte tuvalette uzun zaman geçirmek ve dışkılama ihtiyacını karşılamak için yapılmaması gereken bir şey ıkınmaya başvurmaktır. Ikınma esnasında toplardamarlarda basınç artarak genişlemekte, basur hastalığına neden olmaktadır. Bu işlem hamile kadınlarda sadece kabızlık ile alakalı olmayıp, aynı zamanda bebeğin yaptığı baskı ile toplardamarlarda genişleme olur. Aynı şekilde normal doğum yapan kadınlar doğum esnasında ıkınmaları yine toplardamarlarda genişlemeye neden olabilir. Normal doğum her zaman en iyisi, en sağlıklısı olduğunu hatırlatmadan geçmek olmaz. Bu sorunların üstesinden gelmek için aşağıda bazı basit önerilerde bulunacağız.
Bol Su İçin, Lifli Gıdalar Tüketin
Hanımlar basur hastalığının ana nedeni kabızlık olup, gebelik sürecinde konstipasyon daha sık görülmektedir. Bunun önüne geçmek için ilk olarak beslenme alışkanlığına önem vermek gerekir. Hamile hanımlarda beslenme alışkanlığı bir anda değişmektedir. Sağlıklı olan bir çok besin çoğu zaman mide bulantısı şikayeti ile tüketilemez. Fakat durum ne olursa olsun mutlaka kabızlığa karşı lifli gıdaları tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Aynı şekilde günlük 1,5-2 Litre su içmeyi unutmayınız. Özellikle yemeklerde acı tüketiminden kaçınarak yulafı ve kayısı gibi gıdaları sofralardan eksik etmeyin.
Tuvalette 3 Dakikadan Fazla Kalmayın, Ikınmayın
Alınan önlemler çoğu zaman kabızlık problemini önlemek için yeterli olmayabilir. Bu durum da yapılması gereken ise tuvaletten en kısa sürede çıkmaktır. Çünkü Konstipasyon problemi olan insanlar tuvalette uzun zaman harcayarak genelde dışkı ihtiyacını gidermek için ıkınmak gibi hataya düşmektedir. Ikınmak maalesef makat bölgesinde yer alan toplardamarların genişlemesine ve devamında hemoroid hastalığının başlamasına neden olur.
Günlük 30-45 Dakika Düzenli Yürüyüş
Hamile kadınlar hormonal değişimle birlikte daha fazla hareketsiz yaşama adım atmaktadır. Oysaki bu süreçte yapılması gereken tam tersine daha hareketli bir yaşam sürmektir. Çünkü basur hastalığı sadece konstipasyon ile alakalı olmadan aynı zamanda bebeğin büyümesine bağlı olarak toplardamarlarda basınç oluşmasına neden olur.Bu durum hemoroid yanı sıra yine toplardamarlarla ilgili bir hastalık olan varislere neden olmaktadır. Sitemizin yayın alanı varis olmadığı için bu tür detaylara https://www.varisistanbul.com sitesinden görebilirsiniz. Toplardamarda oluşan basıncı yok etmek için günlük düzenli olarak yürüyüş yapmak önerilir. Spor ve egzersizler içinse doktorunuz ile görüşerek yapmanız gerekir.
Gebelikte Basur Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda yer alan önlemlere rağmen yinede hemoroid ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken hastalığın belirtileri olacaktır. Basur belirtileri arasında ilk dikkat çeken husus makatta kanama olacaktır. Dışkılama sonrası bir kaç damla kanama görülür. Burada ağrı ve can yanması gibi bir şikayet görülmez. Ağrı ve can yanması gibi bir şikayet olması halinde ise burada Basur değilde Anal Fissür (Makat Çatlağı) olarak değerlendirilir.
Hemoroid İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Hamilelik esnasında makata kanama, anüs iç ve dış kısmında meme, ağrı gibi şikayetler yaşarsanız 1 hafta içinde geçmemesi halinde mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Burada doktor ve bölüm seçiminde sık hata yapılmaktadır. Dahiliye yerine mutlaka Genel Cerrahi bölümüne randevu almalısınız. Aynı şekilde doktor seçiminde ise Proktoloji (makat hastalıkları) uzmanı tercih etmelisiniz. Burada 5 dakikalık bir muayene sonucunda yaşadığınız sorun %100 kesin sonuçla teşhis edilir.
Hamilelikte Basur Geçer mi?
Genelde kendi kendine geçen bir hastalık olmadığı için mutlaka cerrahi müdahale gerekmektedir. Fakat gebelik sürecinde ilaç ve cerrahi yöntemler bebeğe zarar verme riskine karşı uygulanmaz. Anne adayının tedavisi doğum sonrası yapılmaktadır. Doğum sonrası tekrar bir muayene yapılarak hastalığın evresi belirlenir. Çünkü basur evresine göre Lazer, Lastikle Boğma yada THD yöntemi uygulanması gerekir.
Hamilelikte Basur Ağrısı Nasıl Geçer?
Tedavi edilmeyen hastalık sürekli ilerleme sürecine girmektedir. İlk başlarda sadece makatta kanama gibi şikayeti görülürken 2. derece olması ile birlikte anüs iç kısmına meme oluşacaktır. 3. Evre olduğunda ise basur memesi dışkılama esnasında anüs dış kısmına çıkmaktadır. Çoğunlukla kendi kendine giren meme girmemesi halinde hasta parmağı ile içeri ittirmesi gerekir. Aksi halde makat kasları arasında sıkışarak boğulmasına yani tromboze hemoroid olmasına neden olacaktır. Bu aşamaya kadar ağrısız olan hastalık bu noktadan sonra dayanılmaz bir ağrıya neden olmaktadır. 1 Haftası şiddetli olmak üzere toplamda 4 haftaya kadar süren Hemoroid için genelde doğal yollarla çözüm bulmalısınız.
Oturma Banyosu Doğal Çözüm Olacaktır
Basur ağrısına karşı doğal çözüm sıcak oturma banyosu olacaktır. Evinizde kolayca uygulayabileceğiniz oturma banyosu leğene bir kaç litre sıcak (yakmayacak düzeyde olmalı) 5-6 dakika oturmanız sizi rahatlatacaktır. Günde istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Hamilelikte özellikle ileri aylarda sırt üstü yatmak yerine yan yatmalıdır. Bu şekilde damarlara basınç uygulaması azalarak hemoroidin artmasına engel olunur.
Basur Normal Doğuma Engel mi?
Tek başına basur olması normal doğuma engel bir durum değildir.Evet ıkınma basurları artırır. Ama geçici bir durum olduğundan ıkınma bitince olumsuz etki ortadan kalkacaktır. Sezeryan sonrası da kabızlık çok fazla görüldüğünden hemoroidler sezeryandan sonra da problem yaratacaktır.
Basur Bebeğe Zarar Verir mi?
Devamlı kanama yapan hemoroidler zaten kansızlığa meyilli gebelerin kansızlığını artırır.
Gebedeki basur annenin eziyet çekmesine sebep olur.Ağrıları veya rahatsızlığı fazla olan gebeler ilaç kullanımına başvurabilirler.Gebelerde mümkün olduğu kadar ilaç kullanmıyoruz.Yine de çocuk doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.