Tıp alanında kullanılan adı Hemoroid olup, en ciddi makat hastalıkları arasında gösterilmektedir. Kadın, erkek farketmeksizin özellikle orta yaş insanlarda görülen bir sağlık sorunudur. Genetik ve aynı zamanda kişinin tuvalet alışkanlığı ile yakından alakalı olan Basur hastalığına karşı alınacak önlemlerle korunmak mümkündür.
Kabızlık Basur Hastalığı Riski içerir!
Basur hastalığına davetiye çıkan en büyük sorunlardan biri hiç şüphesiz kabızlık sorunudur. Kabızlık sonucu kişinin tuvalet alışkanlığı bozulmakta ve dışkılama zorluğu nedeniyle ıkınması gerekebilir. Bu ıkınmalar sonucunda barsaklarda gevşeme meydana gelmekte ve basur hastalığı ile yüz yüze kalınmaktadır.
Basur Genetik Hastalıktır!
Evet genetik ailesel bir hastalık fakat bu genetik oluşu bazen ailenin yaşam tarzı ile alakalı olabilmektedir. Aile içerisinde tüketilen gıda maddeleri çok fazla baharatlı ve acıdan oluşuyorsa o aile bireylerinde çok fazla kabızlık sorunu yaşanabilmektedir. Yoksa anne babanızda basur olması çocuklardada olacak anlamına gelmemektedir.
İç ve Dış Basur Olarak Ayrılır!
Makat kısmına bakıldığında görülmeyen iç basur, görülen ise dış basur olarak tanımlanmaktadır. 4 Farklı seviyeden oluşan hastalık ilk etapta kanama ile ortaya çıkmaktadır. İç basur tedavi edilmemesi durumunda sürekli ilerleyerek dışkılama esnasında makat dışına çıkmakta ve evresine göre kendisi girmekte girmeyerek tromboze basur dediğimiz boğulmuş basur halini almaktadır. Buda hastada ciddi ağrı çekmesine neden olur.
Makat hastalığı olması nedeniyle gerek hanımlar, gerekse beyler utanma sorunu nedeniyle tedavisi geciktirilmektedir. Kendi kendine iyileşme imkanı olmayan basur cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir.